Projecte “El poble”

Durant el confinament vam tenir la idea de transformar un dels laboratoris que teníem en marxa i convertir-lo en un espai on els nostres alumnes poguessin interactuar i jugar on-line des de casa. El laboratori “Arquitectes de Minecraft” ens havia servit per a interpretar plànols i construir en tres dimensions a partir d’aquest joc; el Minecraft és un videojoc molt popular que funciona de fa anys, i que cada cop és més utilitzat dins la comunitat educativa per les nombroses possibilitats pedagògiques que aporta.

Us imagineu un Lego virtual gegant amb peces de tota mena? Doncs explicat d’una forma molt senzilla, això és Minecraft en el seu Mode Creatiu.

Com tot el que fem a l’Escola hi havíem de buscar un sentit i una context on es desenvolupes el projecte anomenat El Poble. Un entorn virtual pla, on els alumnes havien de construir sobre les parcel·les que els administradors havíem dibuixat prèviament. A l’entrar dins el servidor, els jugadors es trobaven amb un extens mapa amb parcel·les de sis colors diferents, en funció del tipus de construcció requerida. Mitjançant un xat els jugadors podien comunicar-se entre ells. El funcionament del projecte es va explicar en cadascuna de les tutories i rotllanes, i es va enviar un Power Point detallat amb les instruccions, la contrasenya i les normes del joc.

Manual d’instruccions

El resultat va superar amb escreix les expectatives més optimistes. Més de cent alumnes es van descarregar l’aplicació i van aportar el seu granet de sorra a la majestuosa tasca de crear un poble entre tots. Desenes de vivendes, boscos, parcs, botigues, restaurants, molins i fàbriques. Alguns entraven sense tenir gaire clar què s’havia de fer, però ràpidament trobaven algú altre que els guiava i els ajudava. Possiblement vam ser poc ambiciosos amb el nom del projecte, perquè poc a poc El poble va anar creixent i convertint-se en La ciutat. Les estructures més clàssiques van anar evolucionant, tornant-se cada vegada més grans i creatives. El petit repte inicial de construir la teva pròpia casa, aviat es quedava curt i al cap de poc els veies treballar en equip construint alguna cosa més gran: dos camps de futbol, una pista de pàdel amb gimnàs, el campanar d’Esparreguera, un balneari, un aquari gegant, una piràmide, la piscina municipal, fins i tot un parc d’atraccions amb autos de xoc, túnel del terror i una nòria! Per anomenar algunes de les construccions que farcien el nostre paisatge. Els nois i noies anaven entrant i sortint del servidor al llarg del dia, com formiguetes expertes que treballen per millorar el seu formiguer.

Imatge del poble durant la seva primera setmana de funcionament

Us mostrem un petit vídeo gravat a l’inici del projecte.

Vídeo del projecte “El poble”

Gràcies a tots els que vau formar part d’aquest projecte. Gràcies a l’equip d’alumnes de segon de l’ESO que vau ajudar de forma desinteressada a posar-ho tot a punt i a vetllar pel bon funcionament de El Poble, i gràcies a tots i cadascun de vosaltres que vau saber respectar i jugar en equip.

Aprenem dels errors i això ens fa millors. Tingueu clar que el camí no s’acaba aquí i que ho tornarem a intentar. Fins aviat!

L’Escola
Troba’ns

Carrer de Baix, 20-22
08292 Esparreguera
Barcelona
93 777 22 76
escola@escolaelpuig.cat

Els Blocs

Secundària
Científic
Literari
Dimoni
Gegant
Vampir
Bruixot
Sol
Arc de Sant Martí

Escola Cooperativa El Puig Esparreguera