El passat dia 13 de desembre, vam poder gaudir d’una jornada esportiva a càrrec de la FDI, Fomento del Desarrollo y la Integración, i l’associació Activa’t. Les classes de Mestrança i Mas Manader, de cinquè i sisè de primària, van posar-se a la pell dels jugadors i van practicar diferents esports adaptats, com el pàdel, el bàsquet, la boccia i l’atletisme.
A continuació us convidem a conèixer les adaptacions que es realitzen en les diferents disciplines esportives:
Pàdel: El pàdel adaptat és per persones que tenen una discapacitat al tronc inferior, i per tant van en cadira de rodes. Una persona sense discapacitat funcional mou la cadira de la persona amb cadira de rodes, que és la que té la raqueta. El camp és més petit que l’habitual, però les normes són molt semblants a les del pàdel ordinari.
Bàsquet: El bàsquet amb cadira de rodes té unes normes adaptades. En el bàsquet ordinari només es poden fer dues passes abans de botar la pilota i en l’adaptat es poden fer dos impulsos abans de botar la pilota. No hi ha la norma dels dobles i, per tant, es poden fer dos impulsos si has fet mínim un bot. Als jugadors en pista se’ls hi assigna un número de l’1,0 al 4,5, depenent de la seva capacitat funcional, i no podran sumar més de 14 punts. La resta de regles són les mateixes.
Boccia: la boccia és un esport que es pot practicar individualment, per parelles o per equips sobre una pista rectangular en la qual tots els jugadors llencen les seves boles el més a prop possible de la pilota blanca que serveix com a objectiu. L’esport de la boccia el practiquen persones amb cadira de rodes que tenen paràlisi cerebral, lesió cerebral o discapacitat física greu. Es col·loquen en un dels extrems del camp, des d’on llancen les boles.
En aquest esport hi ha quatre classes de jugadors: BC1, BC2, BC3 i BC4
Els jugadors BC1 tenen limitacions severes d’activitat que afecten les cames, els braços i el tronc i, generalment, depenen d’una cadira de rodes elèctrica.
Els de la classe BC2 tenen una millor funcionalitat del tronc i del braç que els de la BC1. Són capaços de llançar la bola sense ajuda.
Els esportistes de la classe BC3 tenen limitacions significatives en les funcions de braços i cames i un control del tronc deficient o nul.
La classe BC4 engloba jugadors amb discapacitats no cerebrals que també afecten la seva coordinació. Poden llançar la bola sense ajuda.
Per posar-se a la pell d’aquests jugadors, els nens i nenes de 6è i 5è de primària van provar aquest esport amb la condició que havien d’estar asseguts en una cadira sense poder separar l’esquena d’ella.
Atletisme: L’atletisme és la disciplina més nombrosa del programa paralímpic i comprèn diverses modalitats: els esdeveniments de pista, amb distàncies entre 100 i 10.000 metres; els concursos, amb salts i llançaments; i la marató, que se celebra pels carrers. Alguns atletes competeixen en cadira de rodes, amb pròtesis o amb un guia sense discapacitat visual. A més de ser la modalitat amb més esportistes i esdeveniments als Jocs Paralímpics, l’atletisme és també la que comprèn un nombre més gran de classes de discapacitat. Cada participant té una categoria de dos dígits, el primer dels quals indica quin tipus de discapacitat funcional té.
Al final del dia, van poder parlar amb el Jordi Morales, campió mundial dels jocs paralímpics de tenis taula i tres vegades medallista olímpic. Una experiència fantàstica i molt enriquidora!
Redactors: Roc Aguirregabiria i Joan Buch